Sprijină și tu proiectul nostru în lupta cu COVID-19
UPDATE – status campanie „Un ventilator = Multe vieți salvate”
9 aprilie 2020
Te salut și îți aduc vești bune despre campania noastră de strângere de fonduri.
Așa cum am spus, împreună cu Fundația pentru o Viață Sănătoasă am început să strângem bani pentru dotarea cu ventilatoare mecanice pentru respirație mecanică invazivă și neinvazivă pentru secțiile de ATI, ventilatoare care ar fi fost folosite în lupta dură care se anunță deja împotriva pandemiei de COVID-19, noul #coronavirus. Desigur, scopul secundar al campaniei era ca aceste ventilatoare să rămână în dotarea secțiilor de ATI unde aveau să fie montate, pentru a putea fi folosite și în alte cazuri viitoare.
Din păcate, campania noastră nu a reușit să se apropie de necesarul achiziționării unui ventilator. Suntem încă departe de atingerea acestui scop.
ÎNSĂ, spitalele au nevoie și de altfel de dotări în această luptă. Iar aceste nevoi, mai puțin costisitoare, creează pentru noi oportunități de implicare. Este înca o nevoie mare de măști de protecție, de combinezoane, de dezinfectanți etc.
În acest moment suntem în faza de căutare. Ne orientăm să vedem unde am putea să ne implicăm și s-o facem eficient. Apoi vom identifica furnizorii de care o să avem nevoie pentru achiziții. Nu este ușor, dar sunt motivat să merg mai departe și cred că încă e loc și pentru ajutorul nostru.
Voi reveni în scurt timp cu informații.
1 aprilie 2020
Avem un progres notabil pe care vi-l împărtășim: datorită unui sponsor care s-a oferit să acopere o nevoie specifică a Spitalul Orășenesc Hațeg și să achite integral costurile, am intermediat rezervarea a două ventilatoare mecanice și două compresoare de aer care vor funcționa împreună cu ventilatoarele. Procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare și estimăm că echipamentele vor fi instalate în spital săptămâna viitoare.
Așa se face treaba! Comenzi ferme, FINANȚATE! Trebuie să înțelegem cu toții că timpul este scurt și chiar în următoarele săptămâni vom atinge un vârf mare al pandemiei la noi în țară. Tocmai când aceste ventilatoare vor fi deja puse în funcțiune.
Aceeași mobilizare o așteptăm și pentru Spitalul Județean Timișoara. Oameni buni, prieteni, colaboratori, antreprenori, ONG-uri, haideți să ne unim și să facem un efort comun. Poate sunteți deja parte din campanii asemănătoare care suferă de lipsă de finanțare totală. Haideți să ne unim și să ne punem resursele ÎMPREUNĂ. Este VITAL să achiziționăm aceste echipamente. Este URGENT să strângem banii pentru ele. Este omenește și creștinește să AJUTĂM și să nu ignorăm apelurile la implicare.
30 martie 2020
Cu ajutorul vostru, în prima zi de campanie s-au strâns deja 900 Euro. Mai e ceva până la 15.000, dar noi suntem optimiști și credem că se poate. Probabil că mâine vom intra deja în scenariul 4 al pandemiei pe teritoriul României. Asta va însemna și o creștere a cazurilor severe care vor pune presiune exact pe această lipsă din spitale: lipsa de ventilatoare. Acum e momentul, nu mâine.
29 martie 2020
Vă mulțumim pentru răspunsurile încurajatoare din prima zi și pentru sugestiile voastre. Chiar dacă e weekend, campania merge înainte și suntem bucuroși să vă anunțăm că avem două ventilatoare REZERVATE deja la furnizor pentru noi. În momentul în care vom putea să-l achiziționăm pe primul, el va fi livrat către secția ATI a Spitalului Județean din Timișoara.
Orice donație e VITALĂ. Orice distribuire a campaniei e necesară!
Pe scurt: care este nevoia?
Pandemia de COVID-19 ( #coronavirus ) ne pune pe toți în gardă. Prognoza pentru evoluția pandemică este extrem de pesimistă. În România, ne așteptăm, în următoarele săptămâni, la o creștere foarte mare a cazurilor confirmate, apoi la o perioadă de aplatizare a curbei de îmbolnăviri. Specialiștii estimează apoi apariția unui al doilea val major de cazuri.
Pe lângă procedurile de triaj și rezolvare a cazurilor, pe lângă echipamentele de protecție a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva virusului, o nevoie extrem de mare a sistemului nostru medical este nevoia de ventilatoare mecanice destinate ventilației invazive și non-invazive (NIV) pentru secțiile de Terapie Intensivă – ATI din spitale.
Ce este un ventilator mecanic?
Ventilatoarele mecanice sunt aparate destinate ventilației invazive și non-invazive (NIV), care înlocuiesc respirația spontană. Ventilația mecanică este o intervenție care salvează vieți dar este și o resursă limitată a spitalelor. Pot fi tratați doar atâția bolnavi câte ventilatoare există.
Chiar este nevoie de aceste ventilatoare?
Da, cazurile severe de îmbolnăviri cu COVID-19 manifestă insuficiență respiratorie acută severă până la oprirea totală a aparatului respirator al bolnavului. Denumirea științifică a bolii, SARS-COV2 spune chiar asta: este un sindrom respirator acut sever, provocat de o tulpină nouă de coronavirus. Ce înseamnă asta pentru pacient? Înseamnă că viața lui este pusă în pericol. El nu mai poate respira singur și nu există un tratament pentru ca acest blocaj major să fie remediat. Singurul mod prin care se poate asigura tratamentul în astfel de cazuri este ținerea în viață a pacientului cu ajutorul unui ventilator mecanic invaziv.
De ce nu sunt dotate spitalele cu ventilatoare mecanice?
Răspunsul este complex, dar o parte esențială a lui pe care trebuie s-o știi și tu este că nicăieri în lume sistemele medicale nu au fost pregătite și dotate pentru o astfel de urgență cum este cea prin care trece lumea acum. Problema cea mai mare este dată de numărul extrem de mare de cazuri simultane apărute brusc, care au blocat sistemele sanitare prin suprasolicitare. Nevoia actuală acută depășește orice prognoză sau nivel de dotare anterior. Chiar și producătorii de astfel de echipamente sunt luați prin surprindere de cererea imensă. Stocurile lor sunt deja goale și producția a fost mărită pentru a onora toate comenzile.
Ce am făcut noi?
Am luat legătura cu specialiști în domeniul ATI (Anestezie – Terapie Intensivă și nursing specific), singurii care au competența de a lucra cu aceste aparate și de a îngriji pacienții afectați sever de COVID-19. Am aflat de la ei ce tip de aparate au nevoie și am luat legătura cu producătorii (puținii producători care ne mai pot furniza în situația actuală aceste aparate) pentru a asigura livrări cât mai rapide în momentul în care vom avea finanțările necesare. Tot efortul de mijlocire va avea rost și va aduce rod doar dacă te vei implica și tu mai departe. Multe vieți pot fi salvate dacă ne dotăm cu ventilatoare. Chiar viața cuiva apropiat ție sau poate chiar viața ta.
Ce poți face tu?
Fără aceste ventilatoare, pacienții în stare critică severă nu pot supraviețui bolii.
Plămânul bolnavului, pur și simplu, nu mai funcționează iar funcția organului trebuie să fie preluată temporar de ventilator. Doar după ce plămânul își reia funcția, aparatul poate fi transferat pentru tratamentul altui pacient critic.
Da, un astfel de aparat va face diferența dintre viață și moarte pentru bolnavi.
Da, este nevoie de cât mai multe aparate.
Da, se pot achiziționa astfel de aparate.
Da, te poți implica și tu în acest proiect.
Da, este URGENT!
Ventilatoarele au costuri foarte mari, dar nu imposibil de acoperit. Împreună putem strânge suficienți bani pentru a le achiziționa și pentru a le pune la lucru. Fiecare ventilator costă între 15.000 și 30.000 Euro, la care se adaugă prețul kiturilor necesare pentru fiecare pacient (consumabile). Cele mai ieftine se epuizează repede și de aceea trebuie să ne mobilizăm să le putem achiziționa.
Acești bani merg direct spre salvarea vieților bolnavilor de COVID-19, dar echipamentele vor rămâne în dotarea spitalelor și pe viitor și vor putea fi folosite și în alte cazuri grave.
Împreună putem salva vieți, putem reda sănătate.
Donațiile voastre vor avea un rezultat imediat: fiecare ventilator este o viață salvată.
Cum poți face o sponsorizare?
Pentru a face o sponsorizare ca persoană juridică poți descărca direct formularul completat și semnat de aici.
Cum poți face o donație?
Pentru a ne sprijini în achiziționarea unui ventilator mecanic îți punem la dispoziție mai multe instrumente de donație aici.