+40 745 614 990
Str. Heinrich Heine nr. 2
Timişoara, judetul Timiș

Blog

Viață Sănătoasă / Uncategorized  / Organizatia Mondiala a Sanatatii- viitoare provocari

Organizatia Mondiala a Sanatatii- viitoare provocari

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii- provocari urgente ale urmatoarei decade

 

             Organizatia Mondiala a Sanatatii lanseaza o lista de provocari urgente la nivel mondial in materie de sanatate. Aceasta lista elaborata cu contributia expertilor din intreaga lume reflecta o profunda ingrijorare cu privier la faptul ca liderii nu reusesc sa investeasca suficinte resurse in sistemele de sanatate de baza. Sanatatea publica este in cele din urma o alegere politica.

Trebuie sa ne dam seama ca sanatatea este o investitie in viitor. Tarile investesc mult in protejarea populatiei lor impotriva atacaurilor teroriste, dar nu si impotriva atacului unui virus, care ar putea fi mult mai mortal si mult mai daunator din punct de vedere economic si social. Acesta este motivul pentru care securitatea sanatatii nu poate fi o chestiune doar pentru ministerele sanatatii.

Initiativa

Toate provocarile din aceasta lista necesta un raspuns de la mai mult decat doar sectorul sanatatii. Ne confruntam cu amenintari comune si avem responsabilitatea comuna de a actiona. Odata cu apropierea rapida a termenului pentru obiectivele de dezvoltare durabila 2030, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a subliniat ca urmatorii 10 ani trebuie sa fie “deceniul actiunii”. Acesta inseamna pledarea pentru finantare nationala pentru remedierea lacunelor din sistemele de sanatate si infrastructura de sanatate, precum si acordarea de sprijin celor mai vulnerabile tari. Invesitia de acum va salva vieti mai tarziu.

Nu ne putem permite costul de a nu face nimic. Nu exista scurtaturi catre o lume mai sanatoasa. Anul 2030 se apropie cu pasi repezi si trebuie sa ii responsabilizam pe liderii nosri pentru angajamentele lor.

Sanatatea in dezbaterea climatica

Criza climatica este o criza de sanatate. Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual, in timp ce schimbarile climatice provoaca evenimente meteorologice mai extreme, agraveaza malnutritia si alimenteaza raspandirea bolilor infectioase, cum ar fi malaria. Aceleasi emisii care cauzeaza incalzirea globala sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din decesele cauzate de infarct, accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar si boli respiratorii cronice. Liderii trebuie sa colaboreze pentru a ne curata aerul si pentru a atenua impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii.

Actiunea OMS

In peste 80 de orase din 50 de tari acestia s-au angajat sa respecte orientarile Organizatiei Mondiala a Sanatatii privind calitatea aerului, fiind de acord sa iși alinieze politicile privind poluarea aerului și climatul. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii va lucra in vederea dezvoltarii unui set de opțiuni politice pentru guverne, pentru a preveni sau reduce riscurile de sanatate ale poluarii aerului.

 

Asigurarea sanatatii in coflict si criza

In 2019, majoritatea focarelor de boala care necesita cel mai inalt nivel de raspuns al Organizatia Mondiala a Sanatatii s-au produs in țarile cu conflict prelungit. De asemenea, am vazut continuarea unei tendințe tulburatoare in care sunt vizați lucratorii din domeniul sanatații și facilitațile. Organizatia Mondiala a Sanatatii a inregistrat anul trecut 978 de atacuri lansate impotriva sistemului medical in 11 țari, cu 193 de decese. in același timp, conflictul forțeaza un numar record de oameni sa iasa din propriile case, lasand zeci de milioane de oameni cu acces redus la asistența medicala.

Sanatatea este doar o parte a ecuatiei. In cele din urma, avem nevoie de solutii politice pentru a rezolva conflictele prelungite, pentru a opri neglijarea celor mai slabe sisteme de sanatate, si pentru a proteja angajatii si unitatiile de sanatate de atacuri.

 

Extinderea aceesului la medicamente

Aproximativ o treime din populatia lumii nu are acces la medicamente, vaccinuri, instrumente de diagnosticare si alte produse esentiale pentru sanatate. Accesul redus la produse medicale de calitate ameninta atat sanatatea cat si vietile oamenilor. Medicamenele sau alte produse necesare industriei medicale reprezinta unul dintre cele mai crescute costuri ale sistemelor medicale si cea mai larga componenta a costurilor sectorului privat in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare.

 

Sursa:

https://www.who.int/news-room/photo-story/photo-story-detail/urgent-health-challenges-for-the-next-decade

Alte potentiale teme de interes:

https://www.viatasanatoasa.org/ue-achizitioneaza-un-potential-vaccin-impotriva-covid-19/