+40 745 614 990
Str. Heinrich Heine nr. 2
Timişoara, judetul Timiș

Blog

Viață Sănătoasă / Uncategorized  / UE achizitioneaza un potential vaccin impotriva COVID-19
Covid

UE achizitioneaza un potential vaccin impotriva COVID-19

Potential vaccin impotriva Covid-19?

Scurt istoric

La data de 17 iunie 2020, Uniunea Europeana a prezentat o strategie europeana menita sa accelereze producerea unui vaccin eficient impotriva COVID-19.  Comisia Europeana a luat decizia de a finanta producatorii de vaccinuri prin intrermediul unor Acorduri de Cumparare in Avans,  finantarile fiind considerate un avans pentru vaccinurile care urmeaza sa fie achizitionate, de fapt, de catre statele member, odata ce acestea se dovedesc a fi suta la suta eficiente.

Datorita riscului crescut al acestor investitii, aceasta intiativa a Uniunii Europene ajuta la dezvoltarea mai rapida a unui vaccin, intrucat astfel de finantari sunt greu de obtinut, intocmai datorita riscului crestut pe care o astfel de investitie il are.

Etapa achizitionarii

Uniunea Europeana a ajuns la un acord cu compania farmaceutica AstraZeneca in ceea ce priveste cumpararea unui potential vaccin impotriva COVID-19. Intrucat vaccinul este unul promitator, Comisia a stabilit bazele unui contract pentru cumpararea a 300 de milioane de doze ale vaccinului produs de AstraZeneca, cu optiunea de a cumpara inca 100 de milioane, in numele statelor membre. De asemenea, Comisia contiuna sa  negocieze acorduri similare cu alte companii producatoare de vaccinuri.

Acordul incheiat va fi finantat prin intermediul Instrumentului pentru Sprijun de Urgenta, ale carui fonduri sunt destinate crearii unui portofoliu cu potentiale vaccinuri diferite, produse de diverse companii.

 

Covid, Vaccin

Vaccinul produs de AstraZeneca este deja in faza 2/3 de studii clinice, dupa rezultatele promitatoare obtinute in faza 1/2.  Decizia de a sustine acest vaccin s-a bazat pe abordarea stiintifica, pe tehnologia folosita, pe viteza de distributie a vaccinului in masa, pe cost si risc, dar si pe capacitatea productiei de a sustine intraga Uniune Europeana.

Mai mult decat atat, Comisia Europeana si-a luat angajamentul de a se asigura ca oricine va avea nevoie de vaccin, il va primi, oriunde in lume, motiv pentru care a strans aproximativ 16 miliarde de euro din 4 mai 2020 pana in prezent, prin intermediul “Raspunsului Global la Coronavirus”, actiunea globala pentru accesul universal la  teste, tratamente si vaccinuri impotriva COVID-19 si pentru recuperarea globala.

“No one will be safe until everyone is safe.”

Sursa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1438

Articole asemanatoare:

https://www.viatasanatoasa.org/noua-descoperire-privind-covid-19/